Akváriumok ritkán látott vendégei Vaillant gurámi avagy a „vörös csokoládé”

Egyéb hírek

Tudományos név: Sphaerichthys vaillanti

Kalimantan (Borneo) lassú folyású és állóvizeiben, honos ez az apró termetű, legfeljebb

8 centisre növő gurámi faj.

A dús növényzet alkotta menedékben kutat naphosszat apró lárvák és vízre hullott rovarok után, – ott, ahol az egyenlítői nap 26-29 fokosra melegíti az esőzésektől lágy és a trópusi fák vízbehulló leveleitől aranysárga vizet.

Akváriumi tartása igazi kihívást jelent még a sokat látott, tapasztalt akvaristák számára is. Szaküzletekben ritkán fordul elő, mivel már a szállítást is nehezen viseli, ezért az importőrök nem szívesen vállalják a rizikót.

Könnyű összetéveszteni a csokoládé gurámival, főleg az érkezést követő napokban. Eleinte összehúzott farokúszókkal, a szűrőszivacs alá ékelődve lapul s már-már beigazolja félelmünket, hogy talán tényleg nem kellett volna rendelni belőle…

Mivel szaporítani ez idáig még csak elvétve sikerült, annyit tudunk, hogy a Sphaerichthys nem többi képviselőjéhez hasonlóan szájköltő. Így szinte biztosak lehetünk abban, hogy halaink vadon fogott példányok. Ha nem akarjuk elveszíteni szerzeményeinket, nincs más választásunk, mint természetes élőhelyéhez hasonló körülményeket kell megmodelleznünk akváriumában is.

Nyugalmához sötét akváriumtalaj és a dús növényzet nélkülözhetetlen, de semmiképpen sem feledkezzünk meg az úszónövényekről sem, mint pl. a kagylótutaj és az úszó májmoha. Kerüljük az erős, hosszantartó megvilágítást!

Lágy (2-5 NKº)és igen savanyú (4,5-5,5 pH )vízben mutatja meg elrejtett szépségét, s ha minden igényének megfelel medencéje , akkor villan fel testének tündöklő színe, s csokoládé barnából átvált borvörös árnyalatra. Csodálva nézzük, hogy miként lép elő akváriumunk díszévé, a kezdetben megtépázott, sodródó falevélként imbolygó halacskánk.

Nagyon válogatós, főként apró élő eleséget fogyaszt, mint cyclops, artémia, de izgalomba jön, ha üvegálcával, vagy fekete szúnyoglárvával kínáljuk. Kisebb – nagyobb sikerrel adhatunk részére a víz tetején úszó szárított vörös szúnyog lárvát is.

Fontos, hogy medencéjének vízminősége mindig megfelelő legyen számára, mert érzékeny a bakteriális fertőzésekre, amely veszélyét a minimálisra szoríthatjuk, heti 20-30%-os vízcserével és az állandóan alacsony pH érték stabilizálásával, amelyhez elengedhetetlen tőzegszűrő használata.

Amint megijed ragyogó színe kaméleonokat megszégyenítő sebességgel egy pillanat alatt ismét elillan .

Címkék:

Megosztás:

Legutóbbi bejegyzések

Árajánlat kérése

Érdeklődne szolgáltatásaink iránt? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen árajánlatot elérhetőségeinken keresztül.